lördag, juli 19, 2008

Sommar, uteserveringar och hundar

Jag är uppvuxen med Mats Olsson som musik- och sportskribent. Jag har följt honom genom åren, inte i vårt och torrt, men jag har haft koll på honom. Under månaderna fram till semestern skrev han ett par mycket läsvärda krönikor gällande hur vi som svenskar har väldigt svårt att stå för våra åsikter och gärna skyller eller lägger ansvaret på någon annan. Jag måste erkänna att jag lägger mitt upplägg här för annars skulle det bli bara bli en stor fet spya på krögare som inte vill ha sällskap av en hund på sin uteservering, men detta respekterar jag, men det är så sorgligt när man kommer en eftermiddag, trött och törstig etter en promenad letar upp vad man tycker ska vara en bra och trevlig uteservering men blir bemött som av personalen som om man vill ta en påse skit i köket och sedan lämna det där och låta dem ta hand om det när det jag vill är att sätta mig med min hund och dricka en öl men det går inte. Vad som hände var följande:
Lördag eftermiddag, jag, Susanne och Nelly har varit ute och vill stanna för att ta en öl innan vi går hem. Jag och Susanne ville i varje fall ha en öl, Nelly ville nog mest bara lägg sig ned på en skuggig plats och vila. Stället vi går förbi har precis öppnat och två av personalen sitter och trottoaren utanför. Solen skiner men deras uteservering ser inte ordnad ut. Susanne och Nelly väntar vid uteserveringen samtidigt som jag går över gatan för att höra om det går att beställa öl inne i baren för att ta med sig till sittplatserna ute. Killarna verkar lite sådär vad gäller vädret men efter lite diskussion ska de öppna uteplatsen och jag kan köpa öl inne för att ta med mig ut men . . . vi vet inte riktigt . . . Du vill inte ha en hund på uteserveringen? frågar jag. Jo, så är det svarar en av personalen. Och varför frågar jag. ( Vi var här förra sommaren då de hade en betydligt mindre uteservering och blev nekade med samma svar som idag men vi var här för två veckor sedan och då var det inga problem utan vi blev till och med frågade om hunden ville ha något att dricka). Hälsovårdsmyndigheten tillåter inte hundar på uteserveringen svara personal. Nu är det väl så har att ni inte kan skylla på myndigheten utan det är väl upp till ägaren om han vill tillåta hundar eller inte svarar jag, och jag vet för jag har kollat det. Personal tittar på mig och svara jasså du har läst på . . . ehh skit i det vi går till ett annat ställe svarar jag och går uppför gatan där personalen efter 15 minuter kommer ut med en HINK vatten till Nelly utan att vi frågar efter det.
Men för att komma tillbaka till var jag började så är det min tro att det inte är personalen som tar detta beslut utan det är några som har klagat på hundar och därför ska vi inte ha några hos oss och är det så att någon ifrågasätter detta säger vi att det är myndighetsorder. – va faan myndighetsorder – kom igen. Jag respekterar om en krögare inte vill ha en hund på uteserveringen – no worries - men kom inte med någon bortförklaring och lägg ansvaret på staten och förklara för er personal vad som gäller hos er så att de inte behöver stå och ta skit från någon som tror att han ska kunna njuta en öl på eftermiddagen och istället hamnar i en fånig diskussion med personal.

Mycket konstigt skrivet och säkert en hel del grammatika fel men jag hoppas ni förstår var jag vill komma, annars maila gärna.

Jerry en semester lördag 2008

Inga kommentarer: