fredag, december 29, 2006

Mellan dagarna

Först måste dela med mig av en bild som jag tog i sommras, men den passar aldeles utmärkt denna jul!


Bland mina julklappar fanns två stycken böcker av Paolo Hewitt; Ben Sherman My Favourite Shirt (MFS) samt The Fashion of Football (TFOF). Paolo är en vän av Paul Weller och har skrivit en antal böcker om brittisk ungdomskultur med fokus på modernister. Dessa två böcker är väldigt närbesläktade då de tar upp brittisk mode ur liknande kontext. Många av de fotbollsspelare som omnämns i TFOF belyses som mods. För att klargöra för en icka anglofil som pratar vi inte om Kenta och Stoffe utan den ungdomskultur som har sitt ursprung i stor brittanien i slutet på femtiotalet/början på sextiotalet och klädde sig smart och snyggt och lyssnade på jazz, soul och r'n'b. Böckerna speglar brittiskt mode och är mycket läsvärda. I MFS finns mycket bilder och boken behandlar historien bakom Ben Sherman skjortan och dess koppling till olika brittiska ungdosmkulturer, främst mods och skinheads. Skinheads främsta symboler i ett svensk kontext borde vara Sherman, Fred Perry, Martens och Lonsdale. Efter att ha läst boken blev jag nyfiken på just Skinhead kulturen och dess bakgrund. Kort kan man säga att skinheadsen ungefär kommer från modsen, eller det som i slutet på eran kallades hard mods för att de inte ville ta den väg som en del av kulturen tog, de blev hippies. Skinsen behöll Sherman, Levis och Perry. Klädde sig i dessa till vardags men när helgen bytte man om till något smartare som en kostym. Svårt att se svenska skinheads i kostym .... Men det som slog mig var Lonsdale kom in i sammanhanget. När jag själv fick spö av skins på väg till en The Jam konsert på hovet i stockholm kommer jag ihåg bomber jackor och lonsdale tröjor. Inget nämns i MFS om Lonsdale och då gör han ändå en genom gång om bakgrund och droppar olika märken de använde. Och Lonsdale är ett märke med historia. Borde ha sitt ursprung från någon boxare för det är inom denna sport det syns. Både Tyson och Ali har tydligen använt det. Även om sextiotalets skins gillade att slåss så kan man anta att det plockades in i garderoben när modsen och skinsen gjorde comeback på våra gator ungeför samtidigt, här i alla fall, i slutet på sjuttiotalet/början på åttiotalet. Då blev de mer kända för att vara rasister och gillade att slåss och då var ett märke som kunde kopplas till boxning bättre än en crombie, vilket är en smal, smart rock för de som inte vet. Att man senare kom på att man kunde bära en Lonsdale tröja under en bomberjacka och då syntes bara nsda, en påminnelse om nazismen och vilka värderingar dessa skins har.
Jag har själv en Lonsdale huvtröja som jag använder när jag boxas. Jag har ett antal enfärgad Sherman skjortor men köpte min första rutiga på rean och man kan få en tre fingrar mellan kragen och kragknappen. Och ett par stycken Fred Perry polos, eller som vi säger här i sverige, tenniströjor.

För övrigt ser jag jag fram mot den film som Lokko droppade på Rodeo sidan - This is England - en film om Skindheads och ska enligt sagde full av fulländade skinhead detaljer, det ser vi fram mot. Sedan vet jag att slutet på januari kommer bli bländande då The Views debutalbum kommer, fast 15 duger bra då den nya 7" same jeans släpps!

Inga kommentarer: